Bijzondere match Drenthe College en Icare

, 08 juni 2017

Afgelopen week mocht ik getuige zijn van een match tussen het Drenthe College en woonvoorziening Kloosterakker van Icare, in Assen. En wat voor eentje!! Een prachtige!!

Ik kom binnen in het café, intern in de woonvorm en zie jong en oud, blije gezichten. Mijn oog valt direct op een jonge vrouw, haar handen masseren een oude dame. Het contrast is prachtig en de band en de ontspanning die het geeft bij de oude mevrouw  is goed zichtbaar. De oude dame zegt dat ze het heerlijk vindt, en de leerling van DC Start vertelt me, dat ze net geslaagd is voor haar inburgeringscursus. Ze komt uit Iritrea, en kan zich al heel goed uitdrukken in onze taal. En voor contact door aanraking heb je geen woorden nodig. Beiden genieten zichtbaar.

Het kleine café is gevuld met plezier. De tafel is gedekt met door de leerlingen gebakken cake, leerlingen hebben zelf oud-Hollandse spellen gemaakt en het rook er heerlijk naar versgebakken kniepertjes. De leerlingen hebben alles zelf geregeld en voorbereid, in twee maanden tijd. Voor hen is het een project wat heel goed in de opleiding past. Zij volgen als leerlingen de niveau-1 opleidingen tot assistent en dienstverlening. Leerlingen hebben allemaal een achtergrond: de één werd jong moeder en heeft nooit een opleiding afgerond, de ander stroomt in vanuit Pro-Assen. En allemaal hebben ze plannen voor de toekomst: wat een energie. De één wil met kinderen gaan werken en stroomt straks in in niveau 3, de ander ziet een toekomst als fotograaf en loopt ook bij deze activiteit met een camera rond.

Het ontroert me als ik mensen liedjes hoor aanvragen voor de door de leerlingen georganiseerde karaoke. Liedjes die terug gaan in de tijd en die ik nog ken van mijn ouders en grootouders. De mensen hebben zichtbaar plezier en de muziek geeft ze herkenning. Dementie komt binnen deze woonvoorziening veel voor en toch: de liedjes zitten nog in het geheugen opgeslagen.

Annette, dagbestedingscoach van deze voorziening, zegt dat ze geniet. ‘Het is zo fijn om iedereen te zien stralen’, zegt ze. ‘Er zijn al meerdere matches gesloten via de Asser Uitdaging en iedere keer is het zo verrassend! ‘ Ze is zichtbaar blij met het initiatief, in een tijd waarin er veel op de zorg voor ouderen bezuinigd wordt. Vrijwilligers zijn onbetaalbaar… en gelukkig hebben we in Kloosterakker veel leuke gemotiveerde vrijwilligers,  Het motto van Annette: ‘Alles wat we organiseren, gaat door ook al hebben we iets minder hulp’ blijft nog lang in mijn hoofd hangen.

Er worden nagels gelakt, in kleuren die de oude dames zelf uitzoeken. Vol aandacht is de leerling met toekomstplannen als schoonheidsspecialiste of in de ouderenzorg bezig. Ze vindt oude mensen zo lief en dankbaar, vertelt ze me. Heel anders dan het werken met kinderen. De rust kan ze heel erg goed voelen. Een andere leerling heeft juist plannen in de zorg rond kinderen en vertelt me voluit over het pannenkoekenfeest van twee maanden geleden, een project op een kinderdagverblijf.

De docent van DC Start vertelt me, dat deze leerlingen extreem gemotiveerd zijn en ook allemaal heel goed begeleid worden. Want motivatie en tot een goed resultaat komen is voor mensen in deze groep net iets ingewikkelder. Studenten hebben een bepaalde afstand gehad tot het schoolleven, of zijn wat beperkt in de manier waarop zij zich kunnen uitdrukken. Er staat een team om de leerlingen, met docenten, een psycholoog en een maatschappelijk werker. Alles om succes te boeken. De leerling moet het uiteindelijk zelf doen, maar de basis is er vanuit de opleiding. De klas is hecht.

Ik blijf tot het einde van de activiteit. En wat lief: de leerlingen hebben een hapje en een sapje voor de deelnemers verzorg en krijgen voor vertrek een kadootje.  Zo zie je maar weer hoe mooi een match kan zijn. Iedereen gaat blij naar huis.

Door: Karin Veldman