Golden Assies zingen in Kloosterakker

, 30 mei 2018

Dat de Asser Uitdaging mensen laat lachen, blijkt maar weer. Koor ‘De Golden Assies, onder leiding van dirigent Brunhilde Kuijper, trad op 23 mei 2018 op in woonvoorziening Kloosterakker, een kleinschalige woonvorm voor mensen met dementie.

Het koor is zelf al wat op leeftijd, de oudste zingende dame nadert de 90 jaar. En toch staat ze vooraan en zingt het hoogste lied.

Zingen is dierbaar, dat blijkt ook deze middag. De mensen die wonen in de Kloosterakker, wonen daar omdat de vergetelheid toeslaat. Omdat dementie stukje bij beetje hun wereld kleiner maakt. Maar muziek is opgeslagen in een kamertje waar de deur spontaan van opengaat. De mevrouw die naast me zit laat zich duidelijk horen, de teksten van de liedjes die het koor zingt worden letterlijk meegezongen. De mensen worden meegenomen langs memory lane, op een muzikale reis. Perhops love, van John Denver…weet u het nog, de liefde? Que Sera, Sera, whatever will be…, een stukje verder zit een mevrouw de maat aan te geven, zou ze vroeger juf of dirigente zijn geweest? Als een ‘Boer noar zien Noaber gait’ overtreft een zangeres in de zaal het koor, ze kan zo mee op toernee. Tulpen uit Amsterdam maken nog meer los, de hele zaal zingt mee. Zelfs de meneer die net nog zat de dommelen in zijn rolstoel richt zich op en doet mee. Het is een feest van herkenning, van oude liedjes, van mensen samen.

Zestig blije mensen, bezoekers en een koor, daar doen we het voor!