Knuffelhond Flynn, topper op de Beursvloer

, 22 oktober 2018

Woensdag 17 oktober, De Nieuwe Kolk zwingt en zingt, zojuist is editie negende editie van De Beursvloer gestart. Muziekdocente Brunhilde Kuijper spoort de bezoekers aan om samen de toon te zetten. ‘Doebiedapdah..en klap in je handen, dans en schud je los. Zelfs wethouder Gea Smith doet mee! Zij doet ook het eerste aanbod: de gemeente biedt ruimtes aan groepen die willen vergaderen.

Knuffelhond Flynn maakt deel uit van het team van Dogs and Hugs. Deze organisatie biedt contactmomenten op locatie aan, om samen met getrainde vrijwilligers een fijne tijd met een hond door te brengen. Flynn bezoekt zo scholen, bejaardencentra en bijvoorbeeld instellingen voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Baasje Robin Puijk vertelt dat Flynn is opgeleid tot hulphond, altijd bij hem in het gezin heeft gewoond en nu knuffelhond is. Hij leidt ook honden op in het herkennen van lage bloedsuikers bij diabetes en in het vergezellen en ondersteunen van mensen met epilepsie. Op deze Beursvloer is hij met een collega aanwezig om zich te verdiepen in het oprichten van een stichting voor Dogs and Hugs. Ook willen ze de nodige spulletjes bijeen werven, ze beginnen bij nul. Flynn brengt vele contacten tot stand, zo ook met medewerkers van Kloosterakker Icare. En ja hoor, daar wordt een deal gesloten: Kloosterakker kan spulletjes leveren en Flynn kan op bezoek in de woonvoorziening voor dementerende ouderen, knuffels halen en uitdelen.

Brunhilde Kuijper, van MCA Klankrijk, raakt in gesprek met Hennie Dijkema, vrijwilligerscoördinator bij De Trans in Nooitgedacht. Muziek verbindt en doet dat ook met deze twee dames. Hennie werkt met mensen met een ernstig meervoudige handicap en gebruikt daarbij dingen die de leefwereld deze doelgroep vergroten. Eén van die dingen is klank. Brunhilde is geschoold klankmasseur en klankpedagoog, ze heeft ruime ervaring in het werken met klank en klankschalen en is conservatorium geschoold. Een betekenisvolle match wordt hier gesloten: een workshop voor medewerkers in het methodisch gebruiken van klankschalen en een leuke activiteit die aansluit bij de belevingswereld van de cliënten.

Kloosterakker doet het goed: zij hebben de agenda tegen het sluiten van de Beursvloer vol staan met aanbod van activiteiten. Univé Noord Nederland komt optreden met de huisband en het Univé koor. Alescon gaat aandachtig kijken naar de looppaden op de woonvoorziening en komt dan met een plan voor verbetering. Zo kunnen de bewoners en medewerkers nog meer genieten van hun omgeving. Het leukst vinden de dames van Kloosterakker, dat er veel animo is voor deelname aan de Pannenkoekendag in maart. Daar mogen nog wel vrijwilligers bij, maar er zijn al twee op deze Beursvloer gescoord, dat zijn hoekmannen die deel uit maken van de organisatie. Samen met basisschool ‘Het Sterrenschip’ wordt deze dag een succes. 22 kinderen, beleid door één volwassene per twee kids, bakken pannenkoeken voor acht deelnemers en voor henzelf. Hoeveel pannenkoeken gaan dat wel niet zijn????
De Kloosterakker is nog op zoek naar tafelkleden, servetten en decoratie.

‘Oma op de fiets’, een organisatie die zich inzet voor het fietsen op een dubbelfiets, doet goede zaken. men is op zoek naar vrijwilligers en naar onderdak voor de tweezitsfiets.

Vanboeijen is op zoek naar laptops en tablets. Met Ultraware, een innovatief softwarebedrijf dat alles kan maken wat niet bestaat, sluiten zij een mooie en milieuvriendelijke match: dit bedrijf gaat apparatuur vervangen op termijn en de spullen die dan over zijn gaan naar Vanboeijen. Mooi!

‘Vrienden van de Vierackers’ zoekt en zoekt en zoekt naar bestuursleden, want het bestuur is met twee leden van 80, één van 70 en één van 52 naar jong bloed. Ze hebben drie vacatures open staan en vervullen dus met nijpend tekort en leeftijdsrisico hun taken. ‘Als je zo oud bent, dan loop je meer risico om dood te gaan’, zegt de mevrouw van 70, die druk is met werven. Jonge mensen, die leuke dingen willen doen, die zijn we nodig.

Noor van Leeuwen van de MVO-Alliantie sluit met Stichting You en met de Vereniging voor Ichthyosis Netwerken een match over het houden van brainstormsessies met betrekking tot fondsenwerving. Beide goede doelen vinden het geweldig om met een vrouw met zoveel kennis en kunde te mogen spreken.

Veel te snel is het tijd om het eindresultaat op te maken. 105 matches met een maatschappelijke waarde van € 155.215, allemaal liefdeswerk en knuffels van Flynn. Allemachtig Prachtig, die Beursvloer.

Geschreven door Karin Veldman